In scouts en gidsen Karel de Goede werken we in leeftijdsgroepen. Wij noemen die ‘takken’. Zo speelt iedereen met zijn leeftijdsgenoten, zijn alle activiteiten aangepast aan de leeftijd en heeft elke tak zijn eigen leidersploeg.

Kapoenen

Hallo! Wij zijn de kapoenen (6-8 jaar), de jongste tak van de scouts.

Bij de kapoenen maak je nieuwe vriendjes en staat ravotten centraal.

Heb jij zin om je elke week in te leven in een activiteit vol fantasie, dan zal jij je zeker thuis voelen bij de kapoenen!

 Zaterdag van 14u30-17u

Contact: kapoenen@kareldegoede.be

Wouters

De wouters vormen een stevige groep meisjes en jongens tussen de 8 en 11 jaar.

Wouters krijgen de ruimte en de mogelijkheden om zelf dingen te proberen of te leren van elkaar. We vullen onze middagen met strategische spellen, beweging, sluipspellen en quizzen. We leren hen ook enkele scouteske technieken en om even ‘back to basic’ ook plezier te maken.

We zijn een grote groep waar iedereen zich in kan vinden en zo veel vrienden kan maken.

Zaterdag van 14u30-17u

Contact: wouters@kareldegoede.be

Jojo's

Welkom bij de jojo’s

De jojo’s is een groep voor jongens en meisjes van 11 tot 14 jaar. De jojo’s kan je een beetje zien als het kantelpunt in de scouts. De groep bevindt zich tussen kind zijn en voor het eerst verantwoordelijkheid nemen. Spel en plezier staan nog steeds voorop, maar we zullen ook voor het eerst zélf de touwtjes in handen gaan nemen. 

Op zaterdagmiddag trekken we met de fiets de stad of het bos in, om allerlei uitdagingen aan te gaan en uitgebreide spellen te spelen.

Op tentenkamp verbreden de jojo’s hun technieken zoals sjorren, leren ze koken koken, in groep werken, de leiding nemen en zorg dragen voor elkaar.

In hun derde jaar krijgen de jojo’s hun totem. Die dragen ze voor de rest van hun (scouts)leven met zich mee.
De totem is een dier die dezelfde eigenschappen heeft als de drager ervan.

Groot en klein staan in de jojo’s naast elkaar en iedereen draagt z’n steentje bij aan een toffe en gevarieerde groep.

Zaterdag van 14u-17u

Contact: jojos@kareldegoede.be

Givers

De givers zijn de oudste leden van onze scoutsgroep.

De groep jongeren van 14 tot 17 jaar hebben elke zaterdag uiteenlopende activiteiten die hen uitdagen. Hun leefwereld is vaak complex; ze leren meer verantwoordelijkheid dragen en zoeken regelmatig de grenzen op. 

In hun eerste jaar krijgen de givers een voortotem. Dat is een adjectief bij hun totemdier, die hun belangrijkste eigenschap in de verf zet.

Aan de givers geven we ook de mogelijkheid tot inspraak voor de invulling van hun kampen en activiteiten. We vergeten uiteraard de basics zoals keicoole spellen spelen, vuur maken, sjorren en driedaagse wandeltochten niet! Afwisselend gaan we op kamp naar de Ardennen, fietsen we naar Nederland en ontdekken we een andere Europese bestemming. 

Met andere woorden: giver zijn is gewoon ik-weet-niet-hoe-geestig! 

Zaterdag van 14u-17u

Contact: givers@kareldegoede.be

JIN

JIN staat voor ‘Jij en Ik een Noodzaak’. Het is het laatste jaar voor men leiding wordt.

In Brugge organiseren we de JIN als een aparte scoutsgroep. Samen met alle andere 17 tot 18 jarigen van ‘t Brugse Vrije leven ze zich nog één jaartje uit als ‘gastje’ en bereiden ze zich tegelijk voor op het leiding-zijn. Het is de ideale gelegenheid om te leren van andere scoutsgroepen en vrienden voor het leven te maken.

Elk JIN-jaar wordt afgesloten met een spetterend buitenlands kamp.

Contact: jinbrugsevrije1@gmail.com

Leiding

De leiding is een knettergekke groep vrijwilligers van 18 jaar en ouder die elke week hun best doet om een fijne activiteit in mekaar te boksen.

Maar leiding zijn is meer dan dat. Twee keer per jaar gaan we met de ploeg op weekend, de vrijdagavond organiseren we een bar en af en toe gaan we samen bijklussen om de financiën van onze vereniging te doen kloppen. 

Je hoeft niet al je hele leven in de scouts te zitten om leiding te worden. Scouts zijn is meer een ingesteldheid, een lifestyle, dan een vak. Geïnteresseerd? Stuur ons een mailtje op info@kareldegoede.be en dan zien we of het klikt.